Ryba w cieście piwnym

Rybę można przyrządzić na wiele przeróżnych sposobów, a bardzo ciekawą propozycją jest ryba w cieście piwnym. Co ciekawe, taka kompozycja sprawdzi się nawet wśród tych, którzy nie lubią złocistego napoju. Jeśli natomiast chodzi o same filety to tutaj wybór jest bardzo duży, choć zdecydowanie najczęściej stawia się na filety z dorsza, które po prostu znakomicie się w takiej propozycji odnajdują.

A co prócz filetów będzie nam jeszcze potrzebne do przygotowania takiego dania? Pozostałe składniki to:

  • jajko,
  • jedna szklanka mąki,
  • sól i pieprz,
  • olej,
  • sok z cytryny,
  • 3/4 szklanki piwa.

Przygotowanie potrawy rozpoczynamy od samych filetów, które trzeba dobrze oprószyć z obu stron, zarówno solą, jak i pieprzem. W dalszej kolejności możemy zabrać się za zrobienie ciasta piwnego, do którego wykorzystamy mąkę, jajko, piwo oraz przyprawy.

Wszystkie te składniki wkładamy do miski, a następnie miksujemy, abyśmy uzyskali coś na kształt ciasta na naleśniki. Konsystencja uzyskanej masy powinna być na tyle gęsta, aby bez problemu można było w niej zanurzyć kawałki filetów.

Jak przygotować smaczną rybę w cieście piwnym?

Mając przygotowane ciasto możemy już zanurzać w nim kolejne kawałki dorsza, które następnie układamy na rozgrzanej już patelni z olejem.

Kolejny etap to proces smażenia – każdy kawałek należy smażyć po zaledwie kilka minut, ale trzeba to zrobić z obu stron. Tylko w ten sposób ryba uzyska złocisty kolor. Całość należy jeszcze tylko odsączyć, do czego można wykorzystać na przykład ręcznik papierowy.

Danie podać można zarówno z frytkami, jak i ziemniakami. O czym jeszcze pamiętać w trakcie przygotowania ryby w cieście piwnym? Filetów nie należy smażyć na dużym ogniu, a olej na patelni powinien być odpowiednio rozgrzany. Jeżeli natomiast nie chcemy korzystać z piwa to możemy bez problemu zastąpić je na przykład wodą gazowaną albo mlekiem – ciasto tak czy siak będzie bardzo dobre, a samo danie pozostanie bardzo smaczne.