Dlaczego sos sojowy jest zdrowy?

Sos sojowy może kojarzyć nam się wyłącznie z kuchnią azjatycką i specjałami z tamtego regionu. Jak się jednak okazuje, w ostatnich latach sos sojowy znakomicie odnalazł się także w europejskich realiach i został doceniony przez wielu osób ze Starego Kontynentu. Nic zresztą dziwnego – świetnie sprawdza się bowiem nie tylko przy potrawach azjatyckich, ale także przy wielu innych daniach, w tym także tych tradycyjnych europejskich.

Ciemna barwa, ciekawy i aromatyczny smak czy zapach – to właśnie sprawia, że sos sojowy cieszy się dziś naprawdę sporą popularnością, ale do tego wszystkiego dochodzą także jego właściwości zdrowotne. Jak się okazuje, sos sojowy naprawdę jest zdrowy – oczywiście jeśli został stworzony w sposób naturalny, z jak największej ilości naturalnych składników. Głównie dlatego przy zakupie sosu zwracajmy uwagę na etykietkę, gdzie znajdziemy wszystkie potrzebne informacje na temat składu, które powiedzą nam chociażby o tym, ile sztucznych dodatków zostało wykorzystywanych do stworzenia sosu.

Właściwości zdrowotne sosu sojowego

Sos sojowy jest zdrowy, gdyż to źródło wielu cennych składników odżywczych i nie tylko. Przede wszystkim, naturalny sos sojowy to bogate źródło białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jakby tego było mało, znajdziemy w nim także sporo błonnika, ale także wiele przeróżnych witamin czy pierwiastków mineralnych.

Nic więc dziwnego, że ledwie kilka kropli sosu sojowego dodanego do naszych potraw będzie doskonałym rozwiązaniem w diecie zarówno dla osób starszych, jak i dla dzieci. Trzeba jednak przy tym pamiętać, że naturalny i prawdziwy sos sojowy nie ma żadnych sztucznych dodatków i jest naprawdę zdrowy. Taki sos powstaje z zaledwie czterech składników, na które składają się soja, sól, ziarna zbóż oraz woda, tak więc nie ma tutaj żadnych sztucznych składników, a sam wyjątkowy smak i zapach sosu to efekt sześciu miesięcy fermentacji.